2013. február 17., vasárnap

Munka

Itt nemigen van munkalehetőség. Itt ebben a megyében, ebben az országrészben. Mikor látom a hírekben a sikeresnek hirdetett közmunkaprogramot legszívesebben sírva fakadnék. Miről beszélnek ezek itten? Mint olyan ember, aki hivatalban dolgozik és olyan, aki családilag éppen személyesen érintett kijelentem ez a legjobban visszaütős dolog, amit csak kitalálhattak. 
A közmunkaprogram működhet egy olyan országban, ahol átmeneti időre szól a munkanélküliség és zömével az alacsony iskolázottságú embereket érinti. Sajnos ez nálunk nem erről szól. Szakmunkások, főiskolai, egyetemi végzettségűek is munkát keresnek sokszor évekig. Aki beszél nyelveket, akinek olyan a szakmája, aki elég kalandvágyó, vagy már a végletekig elkeseredett az kimegy külföldre, de mi van azokkal, akik nem tudnak, vagy nem akarnak kinn élni?
Kitalálták a közmunkát, amit az állam finanszíroz, az adóból és Unió-s forrásokból. Három hónapig lehet valakit foglalkoztatni 4, 6, 8 órában. Mit kezd a közigazgatás ezzel a lehetőséggel? Kirugdossa a technikai személyzetet. Jellemzően nem a takarítókra gondolok, hanem mondjuk a karbantartókra, kazángépészre, villanyszerelőre, sofőrre, autószerelőre, adminisztrátorokra.
De a munkát el kell végezni, mert ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy ezentúl semmi nem fog elromlani és senkit nem kell elfuvarozni valahová csak azért mert a kormány törvényt hozott erről? Mit csinál hát? Létrehozza a közmunkaprogramot. Ez mekkora!! Aki szaktudással, iskolával a háta mögött, 10 év szakmai gyakorlattal akár csukott szemmel is elvégzi a munkáját időt és pénzt spórolva a munkáltatónak a jól kiérdemelt minimálbért keresi br.: 114 000 Ft-ot, ha valóban díjazzák, mint mondjuk a férjemet, akkor bruttó: 130 000 Ft-ot, az közmunkásként, 8 órában nem kap csak 96 800 Ft-ot. 3 hónapig.
És belülről nézve mit jelent ez? A munkanélküli ellátásban részesülőt behívják, mert kötelező, az ellátott megjelenik mert kötelező, elfogadja a felajánlott munkakört, mert különben megvonják tőle az ellátást. Mennyi idő kell míg valaki kiismeri magát egy új munkahelyen? Mennyi idő, mire összeszokik főnök, kollégák, beosztottak? legalább 1 hónap. És ráadásul olyan nagy már az emberekben a harag és az elkeseredettség, hogy ez mennyire megalázó, hogy nem végzik ugyanolyan teljesítménnyel a munkájukat, mint ha rendes munkahelye dolgoznának. Nem érzik a felelősséget, mert az egész csak átmeneti, aztán mehetnek vissza a munkaügyi hivatalba.
Persze lehet mondani, hogy örüljenek, hogy kapnak valamicske pénzt és dolgozhatnak, de azt tanácsolnám, hogy amíg valaki sajátmaga nem próbálta ki ezt a szitut, inkább hallgasson, mert aki dolgozott már rendes munkáltatónál, szakmájának megfelelő munkakörben, annak ez maga a borzalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Reálisan :)

"Az élet sokkal inkább hétfő reggel, mint szombat este."