2010. január 5., kedd

KV helyett

Reggeli hírek a rádióban: a felsőoktatásban komoly problémát jelent a magyar hallgatói létszám csökkenése. Ezért több iskola bezárása szóba került. Ennek elkerülésére fizetős, külföldi diákok "behozatala" szükséges.
Namost nem a magyarok tehetségét kellene pallérozni inkább? Hol van a beígért és jól működő ösztöndíj-rendszer bevezetése? Ami biztosíthatná a tehetséges/szorgalmas gyerekeknek is a felsőfokú végzettség megszerzését és nem csak a fizetőképesek juthatnának be főiskolára.
Magunkból indulok ki. A lányom jó négyes tanuló. Ha eszébe jut, hogy továbbtanul minimális iskolai ösztöndíjat kaphat, ami talán néhány jegyzet megvételére elég. Nekem kellene finanszírozni a tandíját, az utazást, a lakhatást, a ruházkodást, a nyelvvizsgát, a kaját és még számtalan apróságot, ami nem jut eszembe. Erre képtelen vagyok. Mi jöhet számításba? Elmegy dolgozni - ha tud - és eltartom 4 évig, ő meg a fizetéséből finanszírozza a tanulmányait. Ha bírja így a tanulást, én meg azt hogy egy rakás felnőttet kiszolgálok otthon, akkor lesz diplomája. És mindezt eljátszhatjuk duplán, mivel két gyerekünk van.
Már megint egy olyan ötlet a döntéshozók részéről, ami a könnyebb megoldást választja és nem számol a következményekkel. Ha nem kell több magyar diplomás, akkor zárják be tényleg a felesleges intézményeket. Nem akarok nagyon magyarkodni, de inkább növelném a megmaradottak színvonalát, mint az adómból finanszíroznám a pénznyelőt. Ugyanis lehet, hogy a pénzüket ide hozzák, de jóval többet visznek el szerintem, és eljönne az az idő, hogy olyan áron kellene tanulni, amiről egy magyar diák nem is álmodhat. Akár néhány iskola szakosodhatna is erre... Ebből a rengeteg tudásból a magyar elmét kellene pallérozni, de mi magunk húztuk le a felsőoktatást a "diplomagyárakkal". Rengeteg köztük a munkanélküli és nem biztos, hogy egy ilyen viszontagságokon átesett ember továbbtanulásra fogja bíztatni a gyerekét. Lehet, hogy inkább kőművesnek vagy szakácsnak fogja adni. Már ha egyáltalán vállal gyereket.
Na! megint messzire jutottam az eszmefuttatásommal:(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Reálisan :)

"Az élet sokkal inkább hétfő reggel, mint szombat este."